Yeni bir yürüyüş hikayesi..

Gemlik Yaşam Atolyesi Derneği,Doğa Sporlari Atölyesi'nin organizasyonu ile yepyeni bir güzargaha yürüyüş gerçekleştirdik. Bu yürüyüş 19.10.2008 tarihinde saat 09.00 da 27 Gemlik'li Doğa severin birlikteliği ile Yellice tepesinde başladı. Yellice tepesi konum olarak Gemlik'e heybetli bakişlarini atan bir koroyucu gibi dikilmiş Samanli Dağlarinin Gemlik uzantisinin arkalarinda sakli kalmiş bir guzel tepe.Yellice tepesinden Samanli Dağlarinin Güney Marmara uzantisini bütün görkemi ile görmek ruhlarimizi beslemek adina tadilmasi gereken bambaşka bir lezzet.

Eski Radar yolundan Minibüsle Yellice tepesine varan doğa severler yürüyüş için son hazirliklarini yaparak,Ünal Özbostanlar,Mehmet Gür,Memdüh Özbostanlar, Yaşar Ayvaz,Hasan Gökhan Yeter, Sait Ilıkçay'dan oluşan Doğa Sporlari atölyesi yürütme kurulunun önderliğinde yürüyüşe hazirlandilar.

Betonla doldurulmuş denizi ve apartmanlara tercih edilen zeytinlikleri ile sonbaharin renklerini yitiren Gemlik'ten gerçeğe, yani doğanin Gemlik'te görülmeyecek renklerine doğru yürüyüşe saat 09:00 geçtiler.

Yürüyüş kolu yangın kulesine doğru yürüyüp hemen yanından geçerek karapınar deresine paralel yürüyüşün ilk molasi olacak Çatak mevkisine saat 11:45 te geldiler. Bir kaç saatlik Orman içi yürüyüşten sonra çatak mevkiinde ağaçlarin ve suyun melodileri eşliğinde mola verildi. Molada gecen sürede doğanin sunduğu güzellikleri içselleştiren yürüyüşçüler hazirlanarak kaldiklari yerden keşfe saat 12:10 da yeniden devam ettiler. Yürüyüşün ikinci bölümüne Kara Pinar deresinden karşiya geçilerek devam edildi. Yillarca Ormanlar da odunculuk yapan köylülerin tarifi ile beygir yolu izlenerek Ormanin derinliklerini girildi. Sonbaharin pastel renklerine şahitlik ederek orman içinden bir buçuk saat yürüyen doğa severler havanin tarifsiz temizligini soluyup Gemlik'te onlari bekleyen kirliliğe ister istemez üzüldüler. Bu üzüntüleri Orman Köylülerinin hazirladiklari Kestane Kebaplar ile mutluluğa dönüştü. Ormandan toplanmiş kestaneler cömert köylülerin sunumlari ile yenildi. Doğa kendisini sevenlere her zaman olduğu gibi yine cömertliğini sunmuştu.

Orman içinde geçen yürüyüşün sonunda yemek molasi için üç kapılı çınara varildi. Üç kapili Çinar heybeti ve muhteşem güzelliği ile insanlara esas olanin ne olduğunu söyler gibiydi. Yalinlik,duruluk ve hirstan uzak olmanin erdemi. O muhteşem Çınar orada durmuş yürüyüşçülere bunu söylüyordu.Kimbilir kaç yüzyildir orada esas olanin ne olduğunu söyleyerek geçirdi ömrünü Üç kapili Çinar.

Üç Kapili Çinarin erdemi ve bilgeliğinin gölgesinde yarım saat yemek molası verildi. Yemek molasinda Gemlik'te çevreye ve doğaya verilen zararlar konuşuldu ve tartişildi. Bu zararlar konusunda bir şeyler yapilmasina üzerine yapilabilecekler üzerine kararlar verildi. Yemek molasindan ve dinlenmeden sonra saat 13:30 yeniden yürüyüşe geçildi.

Yürüyüş güzargahinin üçüncü etabi Yalovaya bağli Kurtköy idi. Yaklaşik bir saat sonra Kurtköyün yanindan geçilerek nihai hedef Güneyköy yoluna dönüldü. Başlangıçta epey bayır bir yol olan Güney Köy sorunsuz geçildi ve köye saat 16.20 varildi. Kafkaslarin yüksek dağlarinin olduğu topraklardan yuzyil önce Anadoluya göç etmiş Güney Köylüler Kafkas Misafirperverliği ile Doğa Severleri ağirladilar. Yorgunluk çaylari Güney Köyün arsenikten ve kirden yoksun sulari ile içildi. Köyün içinde işletilen şirin ve samimi köy yemekleri lokantasindan Dağistan tatlilari yenildi. Ülkemizin her yanindan fişkiran bir kültürel zenginliği daha yerinde,emekle,doğa saygiyla yaşandi.

27 doğa severin birlikteliğinde 26 km süren yürüyüş saat 17:00 da Güney Köy de Doğa severleri bekleyen minibüsle Gemlik'e dönüşle son buldu.

Marmara bölgesinin doğal zenginliklerinin keşfedilmesi için yeniden buluşmak üzere sözler verildi. Gemlik Yaşam Atölyesi Derneği Doğa Sporlari Atolyesi üyeleri 26.10.2008 de Selimiye Köyünün güzelliklerine doğru yürümek üzere sözleşip evlerine dağildilar.

0 yorum: