Gemlikte yapacak hiçbir şey yok,burası can sıkıcı bir yer diyenlere inat Gemlik Yaşam Atolyesi Derneği üyeleri faaliyetlerine devam ediyor.
Yaşadığımız coğrafyanın Gemlik'lilere sunduğu güzellikleri keşfetmeye devam eden Gemlik Yaşam Atölyesi üyeleri,yeni bir yürüyüş parkurunda daha bir araya geldiler.
Doğa Sporları Atölyesi yürütme kurulunun belirlediği Selimiye-Hayriye Köyleri arasında yer alan 20 km lik ormanlarla çevrili parkur 26.10.2008 tarihinde yüründü.
Yürütme kurulu üyeleri Abdullah Sal,Ünal Özbostanlar, Memduh Özbostanlar,Mehmet Şimşek'in liderliğinde saat 08:30'da Güzellikler içerisinde ki Selimiye Köyünden-Hayriye Köyüne 28 Gemlikli doğaseverle birlikte yürüyüşe başlanildi.
Yüksek dağların arasindan yürüyüşçülere gülümseyen masmavi Marmara Denizi ve bulutların heybetli görüntüsünün eşliğinde yürüyüşün ilk adimlari atildi. Gemlik'te yaşayan bir çok kişinin haberi olmayan bu doğal güzelliklere şahitlik eden ve yaşayan Gemlik Yaşam Atölyesi üyeleri can sıkıntısından kahvelerde ömür törpülüyenlere üzülmeden de edemediler.Sigara dumani ve iç bunaltici saatlere karşilik tertemiz bir hava kekik kokulari ve bizlere eşlik eden masmavi çiçekler.
Yol boyunca çam ormanlarına ve bölgeye has mantarlardan toplama şansına sahip olan Yaşam Atölyesi üyeleri yürüşten sonra eve geldiklerinde sevdiklerine sürpriz yapmayi da ihmal etmediler.
Yaklaşık 3 saat süren orman içi yürüşten sonra 930 metrelik Taz Dağı'na çıkılan sapağa varıldı. Ayni anda Istanbulu ve Gemlik körfezini tüm açılardan gözlemleme imkani sunan Taz Dağı'na hava şartlarının olumsuz olmasından dolayı tırmanilmadi. Havanın sisli olması nedeni ile insanın ömrüne ömür katacak o manzarayı gözlemlemek daha güzel bir havaya bırakıldı. Sapakta verilen kısa bir moldan sonra yürüyüş kolu Hayriye'ye olan yürüyüşe devam ettiler.
Ara ara sağanak yağışa yakalanan grup, solunan tertemiz havada, yağmur damlalarının ağaçların yapraklarına vurarak çıkardığı melodilerin ruhlarına verdiği huzurla öğlen yemeği molası verilecek Çadra'ya(İhsaniye) vardılar.
Ağaçların altlarında muhteşem bir manzara eşliğinde dostluğun ve yardımlaşmanın verdiği huzurla yenilen öğle yemeğinden sonra yeniden yürüyüşe devam edildi.
Çadra Köyü'nde yaşayan köylüler ile yol boyunca sohbetler edildi. Onların bizlerle paylaştikları sıcak ve dostani hikayeler dinlendi. Elbette Gemlik'ten birilerinin böylesi bir etkinlik yapıyor olmalarına da şaşıranlar oldu. Nedense Gemlik'te böylesi sosyalleşme çalışmaları olamayacağı bir kadermiş gibi algılanıyor. Gemlik Yaşam Atölyesi Derneği üyeleri bunun değişebileceğini ve farklı bir yaşamin mümkün olabileceğini her hafta inatla göstermeye devam ediyorlar.
Çadradan sonra Belkece'ye (Sultaniye) varildi ve orada köylülerin yayla evlerinin bahçesinde mola verildi. Molada yolda toplanan, tamamen ilaçtan ve kirlilikten yoksun meyveler yendi. Yine orada yaşayan Köylüler ile dostluklar kuruldu.
Moladan sonra orman yolundan ayrılıp ormanın derinliklerine doğru dalan yürüyüşçüler,onları Hayriye Köyüne götürecek orman yolunu bulmaya çalıştılar. Yol vermeyen sık ormanların içerisinde hareket etmeye çalışan yürüyüşçüler zorlukları yardimlaşma ve dayanışma ile aşarak kendi aralarında ki dostlukları daha sağlam temeller üzerine oturtma şansına sahip oldular. 28 doğa yürüyüşçüsü birlikte güzel işlerin altına imza atmanın hazzını bu zorlu parkurda daha da derinden hissettiler.
Yaklaşık yarım saatlik orman yürüyüşünden sonra varılan yol ile son 4 km'lik parkurada başlanmış olundu. 4 km sonra insanı gerçekten büyülüyen güzelliği ile Hayriye Köyü'ne varıldı. Ormanların içerisinde var olmuş Hayriye Köyü. Kafkasların yüksek dağlarından gelenlerin binbir zorluklarla geçtikleri göç yolundan sonra vardıkları nihai yurtlari olmustu.Yine heybetli dağların arasında tıpkı bundan 150 yıl önce geldikleri geçit vermez Kafkas Dağları'na benzer yerde Hayriye Köyü'nde inşa ettiler yeni yaşamlarını.
Bu güzelim coğrafyayı kendilerine yurt edinen Selimiye ve Hayriye köylüleri kafkaslar coğrafyasına ait kültürlerini acıyla yoğurup bu toprakların zenginleşmesine sundular.Kültürlerin farklılığının bir bütünde var olmasına katkı da bulundular. Gemlik'te canı sıkılanlar yapacak birşey bulamayanlar Kafkasların dünyasını keşfetmekle başlayabilirler bu sıkıntılardan kurtulmak için.
Hayriye Köyünde yorgunluk çaylarımızı içtikten sonra köylerini unutmayanların katkısı ile yapimina başlanan yeni mesire yerini ziyaret ettik. Çam ağaçları arasında yapılan mesire yeri Gemlikliler için alternatif bir sosyal alan olacak. Gemlik'in kirli havasından,boğucu trafiğinden,her yeri delik deşik sokaklarından bıkanlar için bir rehabilitasyon merkezi gibi Hayriye ait mesire yeri.
Ayrica yine kesinlikle görülmesi gereken bir sakli cennet Bekir Ağa'nin yerinde su kenarinda yapilmis cardaklarda oturup kendimizi dinlemeliyiz. Bekir Ağa tamamen organik gidalar ile yepyeni sunumlar yapacağını belirtti. Merakla bekliyoruz.
Selimiye Köyünün dağların zirvesine kurulmuş güzelliklerinden başlayan yürüyüş Hayriye Köyünde saat 16:00 da son buldu.
Gemlik Yaşam Atolyesi Derneği,Doğa Sporları Atölyesi üyeleri bütün Gemliklilere can sıkıntısından kurtulabilecekleri bu iki güzel köye gitmelerini tavsiye ediyorlar.
Gemlik Yasam Atolyesi Derneği ile irtibata geçmek için Ünal Özbostanlar'a 0536 8293780 ya da Adem Murat Yılmam'a 0543 7931002 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz. Ayrica İstiklal Caddesi 1 nolu aralikta ki Berber Abbas Güney'in dukkanin da yürüyüşlere katilmak için başvurabileceginiz bir başka seçenek.
hayriye-selimiye...marmaradaki kafkaslar
30 Ekim 2008 Perşembe | Gönderen Salamurasiyahzeytin zaman: 10:37
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder