Gemlik Yaşam Atölyesi Derneği'nin yeni projesi olan Gemlik Gürcülerine ait Şekeroğlan ve Üç ayak oyunlarının öğrenilmesine Cemal Küçük eğitmenliğinde 17.03.2009 da başlanmıştır.
Halkoyunları Atölyesinden ayrı gibi gözükse de yapılan bu çalışma halkoyunları atölyesinin içindedir. Dolayısı ile bu çalışma Gemlik yöresinde, genelde düğünlerde oynanan, herkesin pek bilmediği bir kültürel değerin yok olmasına karşı, Halk Dansları Atölyesinin kollektif bir çabasıdır.
Gemliğin kültürel yapısına ait tüm Halk oyunlarının, hem öğrenilip, hemde kayıt altına alınması ve daha sonraki kuşaklara aktarılmasını amaçlayan geniş açılımlı bir projeninde, ilk adımı bu vesile ile atmış olduk.
Kültürel çalışmaları öncelikleri arasına alan bir dernek olma gerçeğinden yola çıkarak, Kezban Ataş, Abdullah Sal'ın girişimi ile projemizin ilk ayağını devreye sokmuş bulunuyoruz.
İlk olarak Gürcü oyunları ile bu çalışmaya başladık. Nedeni ise Gemlik bölgesi dışında bu bahsi geçen Gürcü oyunlarının oynanmıyor olmasıdır.
Orhangazi kafkas derneklerinin belirttiklerine göre Şekeroğlan ve Üçayak oyunları sadece Gemlik ilçe sınırlarında yer alan Hamidiye, Haydariye, Selimiye ve Yalova'ya bağlı Esenköy'de oynanmakta. Bunu yanı sırada zamanla birçok oyunda unutulmuş durumda.
Bu sebeple bu proje çok önemli.Kültürler insanlık yaşamının can damarlarından biri sonuçta. Her yok olan Kültürel değerler,insanlığında yok oluş sürecine giden bir yol..
Adem Murat Yılmam'ın gündeme taşıdığı ve bir belgesel ile ulusal boyuta taşınmasını düşündüğü bu projenin daha da büyümesi ve gelişmesi için, bu yolda bizimle birlikte olup, farklı bir bakış açısı katacak olan herkesi bu yeni projenin içine davet ediyoruz.
Evet, hem bir belgesel ile bu köylerde halen var olan yaşamları kayda alacağız,hemde derneğimizin öncülüğünde Gemlik'te yepyeni bir kültürel çalışma başlatacağız..
0 yorum:
Yorum Gönder