Gemlik Yaşam Atölyesi Derneği üyeleri 23.11.2008'de Güvenli-Yeni Sölöz Köyü arasında ki 25 kmlik parkurunu karlarla kaplı bir doğada yürüdü.
Gemlik'te yaşayan GYAD üyesi doğa severler Gemlikte yapılması düşünülen "Termik Santrale Hayır" doğa yürüyüşü için saat 0800 da iskele meydanında toplandık. Bu yürüyüşe Bursa'da Termik Santrale Hayır kampanyasına destek veren Doğader'li üyelerde iştirak ettiler. Üç minübüsle birlikte sabah saat 0830 da doğa yürüyüşüne başlamak üzere Güvenli köyüne hareket ettik.
Ünal Özbostanların rehberliğinde yürünen parkurda insanın güzellik ile ilgili ezberlerini bozan görüntülere şahitlik etmek farklı bir duyguydu.Nasıl bir farktı bu şahsen kelime denilen insan icadı sesler yeterli olmayacaktır.
Bir yanda yılın dağlara düşen ilk karı,bir tarafta ise sonbaharın doğal renkleri.Moda fotoğrafçılarının katalogları için çekim yapabilecekleri bir doğal çekim stüdyosu gibi.Ya da en romantizm de zirve yaptiracak aşk filimlerine fon olabilir.
Yürüyüş kolu ilk mola yeri olan Belengüre saat 10.00 da vardı. Burada verilen kısa moladan sonra Gürle kayasına doğru yürüyüşe devam ettik. Bir saatlik yürüyüşten sonra saat 11.00 da Nazlı Şelaleye vardık.Şelalenin nazlı nazlı akan sularından içtik,bol miktarda resim çektik. Yaşamın dingin bir halde yaşanabileceğine dakikalarca baktık.
Nazlı şelalenin hemen altında ki düzlükte çok önceleri açılan doğa faciası mermer madeninin kapanmış olması sevindirici bir görüntü idi.
Dağlarımızı oyu oyuk çirkinleştiren,milyonlarca yılda oluşan doğa harikalarını kar hırsı ile yok edenlere karşı bir şeyler yapmaya bir an önce başlamalıyız.
Kar tanelerinin bembeyaz bir dantel gibi agaçların ve çimlerin üzerine serilmesinin oluşturduğu muhteşem görüntüler eşliğinde Gürle kayasına vardık.Harikalar diyarı İznik ve Gemlik Körfezine kuş bakışı bakabilmek için.Bir buçuk saatlik yürüyüşten sonra lodosun temizlediği havanın sayesinde yükseklerden İznik gölüne ve ucsuz bucaksız manzaraya doya doya baktık.
Gürle kayasından İstanbul'un ve İzmit Körfezinin bir kısmını görmekte mümkündü.
Yemek molası için durulan Gürle kayasının yoğun rüzgarından daha çok etkilenmemek için Yeni Sölöz'e doğru yürüyüşe geçtik.
Yılın her anı şiddeşi rüzgarlar alan bu tepede neden Rüzgar santrali kurulmuyorda hemen Termik Santraller çılgınlığına yöneliyor ülkemin zeki girişimcileri anlamak zor.
1053 metre yükseklikte olmaktan dolayı ,çiseleyen kar ve bastıran sis ile beraber yürüyüşe devam etmeye başladık.Gönül günlerce Gürle kayasından İznik ovasına bakmak,hayallere dalmak ister ama her zaman gönülün istediği olmuyor.
Yeni Sölöz'e olan parkurun son etabında yolda doğanın farkli canlıları olan yaban domuzu ailesine rastladık. Önümüzden geçip giden yaban domuzlarını görmek ilginç bir deneyimdi.Onlarda bu doğada yaşama hakkına sahip,oraların gerçek sahipleri.Bizler gibi yok etmeden yaşayıp gidiyorlar ama avcılar onları hunharca yok ediyor.
Gürle kayasından sonra süren üç buçuk saatlik yürüyüş ile bir zamanlar bu topraklarda yaşayan Ermenilerin köyü Yeni Sölöz'e vardık.Bu köy babamın doğduğu köy.Onlarda balkanlardan kaçıp ö köye yerleşmişler.
Ormanların kızıl,kahverengi ve karların dantel gibi görüntüsü ile yürünen parkur 25 km idi. Yedi bucuk saat süren 25 km parkur herhangi bir sorun olmadan tamamlandı.
Köy kahvesinde içilen lezziz çaylardan sonra yeniden Gemlik'in dumanlı,kirli,isli havasına doğru yol alındı.
Gemlik Yaşam Atölyesi, "Doğa Sporları Atölyesi" üyeleri yeni bir parkurda buluşmak üzere sözleşip evlerine tatlı bir yorgunluk ile vardılar.
Doğada yalan,dolan,kolpa olmaz.
güvenli-yenisölöz doğa yürüyüşü
26 Kasım 2008 Çarşamba | Gönderen Salamurasiyahzeytin zaman: 10:33
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder