sansarak kanyonu

Biz kendimizi yavaş yavaş aşmaya başladık.Doğa sporları atölyesi 20 km. yürüdü, 30 km. yürüdü derken son olarak kendimizi bu kez bir kanyonun içinde kaya tırmanışları yaparken, yer yer boyu aşan, debisi yüksek dereden geçerken bulduk!


Bu muhteşem maceranın en başına dönerek birlikte yaşayalım.


Her zamanki gibi pazar sabahı saat 7:30'da Gemlik iskele meydanında toplanarak İznik'e gitmek üzere yola çıktık.Atölye üyelerimizden Gemlik itfaiyesinde çalışan Abdullah Bey'in yine İznik'teki meslektaşı ve aynı zamanda bu gezide bize rehberlik edecek olan Ali Bey'le buluşmak üzere İznik itfaiyesine gittik.Orada müthiş bir sürpriz bizi bekliyordu.İznik itfaiyesindeki dostlarımız bizim için muhteşem bir kahvaltı sofrası hazırlamışlar!




Bu vesile ile kendilerine tekrar teşekkür ediyoruz.Gerçekten bu zorlu yürüyüş için bize şahane bir başlangıç oldu.



Bu güzel moladan sonra rehberimizle birlikte Sansarak Köyü'nün yolunu tuttuk.Sansarak Köyü, İznik'e 17 km. uzaklıkta ve 1000 m. rakımlı bir dağ köyü. 500 yıllık tarihe sahip olan bu köyün film seti olarak Kemal Sunal'ın Davacı filminde kullanıldığını ve tüm köylünün bu filmde figüran olarak yer aldığını öğrendik.Dilerseniz Sansarak Köyü ile ilgili internetten birçok kaynağa ulaşabilirsiniz.Biz gezimize geri dönelim.Macera dedik,önümüzde daha çok uzun yol var...



Sansarak köyüne vardığımızda bizim de yürüyüşümüz başlamış oldu.





Sansarak Köyü'nü geçtikten sonra köylülerin geçim kaynağını oluşturan tarlaların arasındaki toprak yoldan kalyona doğru yürümeye devam ettik.Ancak bizi bu noktada üzen görüntülerle karşılaştık.Bizden önce gelen gruplardan biri çöplerini düşüncesizce ve saygısızca fırlatıp atmışlar.Kendilerine bu güzellikleri sunan doğaya verdikleri cevap hepimizi çok üzdü. Karşılık bu olmamalı...Ya da bu yaptıklarının bir karşılığı olmalı ki bu insan-cık-lar, gece yattıklarında rahatça uyuyamasınlar...





Yaklaşık 2 km. süren toprak yol yürüyüşümüz, ormanın içinden bir patikayla kanyona doğru inişle geçti.Kanyona yaklaşmakta olduğumuzun habercisi su sesi ve kuru yapraklarla kaplı nemli toprağın kokusu eşliğinde maceraya devam ediyoruz.






Ve nihayet...Sonunda parkurun başlangıcı olan eski değirmene ulaştık.Ancak macera şimdi başlıyor! Kanyona gitmeye niyetlenenlere bazı notlar: Bileğinizi saran altı kaymayacak türde ayakkabılar şart. Cep telefonu ya da fotoğraf makinesi alacaksanız yanınıza mutlaka naylona sarıp su geçirmez çantanızın içine koyun.Bazı gezi sitelerinde bu kanyona gideceklere kask takmayı öneriyorlar,haksız da sayılmazlar.İlerleyen aşamalarda çok zorlu kaya geçişleri mevcut. Adaleleriniz de bu maceraya hazırsa diyecek başka birşey yok, keyfini çıkarın !





Parkur başlangıcı dere içi geçişlerinden oluşmakta.Oldukça kaygan taşlarla bazen bilek hizasında bazen de diz hizasında mücadele etmeniz gerekiyor.Bu arada suyun oldukça serin ve yer yer şiddetli bir şekilde aktığını da ekleyelim.



Eveeettt... Geldik nihayet kaya geçişlerinin arttığı en heyecanlı bölümlere.Parkurun orta aşamalarından itibaren suyun derinleşmesi sebebiyle kenardaki kayalardan geçişlerimizi yapmamız gerekiyor.Kayalar da gittikçe büyüyor mu ne :)





Haydi başkan, sen oradan geçersin !



Biraz destek fena olmaz. Su dizde ama macera ruhu da insanın içinde :)


Biraz zaiyat ;






Biraz eğlence ;




Su, her şekilde güzel...





Genelde Sansarak Kanyonu'na gelen turlar etabın zorlu olmasından dolayı parkuru yarıda bırakıp patikayı kullanarak köye geri dönmeyi tercih ediyorlarmış.Parkur, bu haliyle 4 saat sürüyor.Tam olarak bitirmek ise yaklaşık 7-7,5 saat sürüyor.Tüm parkurun toplamı 7 km. Yaşam Atölyesi doğa sporları üyeleri olarak, bu parkurun tamamını 7 saatte bitirerek zoru başardık ! Büyük dayanışma örneği göstererek -ki özellikle bu noktada centilmen erkeklerimize büyük teşekkürü hanımlar olarak borç biliriz- bitirdiğimiz bu parkur, daha sıkı dostluklara, güvenin pekişmesine ve daha iyilerini yapabilme azmine dönüşmüş durumda.Son sözü resimler söylesin...Sırada neresi var?








Fotoğraflar için Mehmet Gür'e teşekkürler...

0 yorum: